top of page

Hackney Lofts,

Hackney, London

 

Hackney Lofts is an adaptive reuse project, converting 2 floors of an unloved, vacant office space above a bank in Hackney, into 2 unique dwellings. The project paid careful consideration to the existing attributes of the building: the dropped ceiling was removed to reveal an original timber frame, which acted as the centrepiece for the design. 

 

The timber frame is complemented by light touches of joinery - a box jointed staircase runs through one apartment into a mezzanine space, and features decorative timber shelving below. The kitchens add a splash of colour, with a deep blue countertop and back made out of recycled plastic. 

 

The project was designed with thermal comfort in mind; dual aspect living spaces maximised cross ventilation, whilst skylight openings were created to ease the flow of air around each apartment. The apartments were designed to meet high levels of passive house sustainable design with air-tight construction methods and full house ventilation with heat recovery.

Hackney Lofts Main Space
Hackney Lofts Images - Timber Framing

Project Data

Type: Refurbishment

Size: 190 sqm

Architect: Material Works Architecture

Structural Engineer : Foster Structures

Photography: Fred Howath

Key Materials:  Wood fibre insulation, Lime Plaster, engineered oak flooring, smile plastics 

Services: Air-source heat-pump, water under-floor heating, Mechanical ventilation with heat recovery

Hackney Lofts Images - Timber Framing
Hackney Lofts Images - Timber Framing
Hackney Lofts Images - Timber Framing
Hackney Lofts Images - Timber Framing
Hackney Lofts Images - Section
Hackney Lofts Images - Timber Framing
Hackney Lofts Images - Timber Framing
bottom of page